pes neo in ektopični sečevod
Blog

Pacient meseca: pes Neo z razvojno motnjo – ektopični sečevod

Tanja Plavec, 29. avgusta, 2022

Pacient meseca avgusta je pes Neo, pri katerem smo ugotovili in ozdravili ektopični sečevod.

Podobno kot pri črnih mačkah, se tudi pri psih včasih zdi, da niso rojeni pod srečno zvezdo, pa se jim kasneje vendarle nasmehne sreča. Tako se je zgodilo tudi mlademu mešancu Neu, ki so ga lastniki kot mladiča pobrali s ceste in mu ponudili topel in prijazen dom. V svoji puberteti je pričel Neo nekontrolirano lulati, predvsem v mirovanju ali zvečer, ko so ga lastniki med cartanjem božali po trebuhu. Drugih znakov vnetja sečil ni kazal, prav tako ni bilo opaziti nevroloških motenj. Ker začetne preiskave krvi in urina niso pokazale nobenih značilnih posebnosti, smo opravili ultrazvok trebušne votline in postavili sum ektopičnega sečevoda.

Ektopični sečevod je razvojna motnja, kjer se eden ali oba sečevoda (sečevod povezuje ledvico z mehurjem) ne stekata normalno v mehur, pač pa se eden ali oba končata nekje v sečnici. Posledica te anatomske posebnosti je puščanje urina – inkontinenca.

Ločimo dva tipa ektopičnih sečevodov

  • Obojestranske, kjer se oba sečevoda stekata mimo mehurja in njegove mišice zapiralke, kar vodi v stalno inkontinenco in žival sploh ne urinira normalno.
  • Enostranske, kjer se en sečevod steka normalno v mehur, zaradi česar žival urinira normalno, vmes pa pušča urin tudi nekontrolirano. To obliko smo diagnosticirali tudi pri Neu.

Najprimernejša metoda za dokaz ektopičnih sečevodov je endoskopski pregled sečil, kar pa je pri samcih precej težje izvesti kot pri samicah in zelo specifična oprema ni povsod na voljo. Zato smo se odločili za alternativo – diagnostiko s pomočjo kontrastne preiskave z računalniško tomografijo (CT). Ta je pokazala, da levi sečevod poteka znotraj same stene, mimo mehurja in se v sečnico steka v območju prostate. V naslednjem koraku smo pri Neu opravili kirurški poseg. Naredili smo novo odprtino za sečevod v mehurju in uničili direktno povezavo med sečevodom in sečnico. Pri samcih je uspešnost tega kirurškega posega visoka, psičke pa zaradi ne popolnoma razjasnjenih razlogov v 30-50% ostanejo inkontinentne. Poseg je uspel in Neo zdaj popolnoma normalno urinira.

Neu in njegovim skrbnikom želimo še veliko lepih skupnih trenutkov!

Nadaljujte z branjem