pes tedy in bakterijsko vnetje trebušne votline
Blog

Pacient meseca: pes Tedy in bakterijsko vnetje trebušne votline

Žiga Žgank, 12. aprila, 2022

Tedy je 10,5-letni Schapendoes (Ovčji koder), ki je bil napoten na našo kliniko zaradi bruhanja in apatičnosti. Zaradi zelo bolečega trebuha, smo se hitro odločili za ultrazvočni pregled trebušne votline. Ugotovili smo prisotnost proste tekočine. Po punkciji in analizi te tekočine je bil postavljen sum na bakterijsko vnetje trebušne votline (septični peritonitis). Gre za zelo resno stanje, ki se zdravi kirurško, zdravljenje pa je usmerjeno v odpravo vzroka.

Najpogostejši vzrok za nastanek septičnega peritonitisa so poškodbe stene črevesja, počeni abscesi na trebušni slinavki, prostati, gnojna vnetja maternice (piometra), predrtje žolčnika. Vsem tem procesom je skupno, da pride do bakterijskega vnetja trebušne votline. V Tedyjevem primeru vzrok ni bil razviden, zato smo se odločili, da bo potrebna t.i. eksploratorna laparotomija. To je kirurški poseg, kjer pregledamo vse organe trebušne votline, da bi odkrili morebiten vzrok in ga ustrezno zdravili. Pri Tedyju nas je čakalo presenečenje. Prišlo je namreč do rupture močno vnetega žolčnega mehurja in iztekanja žolča v trebušno votlino, kar je povzročilo peritonitis. V počenem žolčniku in v samem trebuhu smo našli tudi žolčne kamne. Posredno bi lahko povzročili, da je žolčnik počil. Kirurško smo žolčnik in žolčne kamne odstranili in Tedy je po kirurškem posegu zelo dobro in hitro okreval.

Na kontrolnem pregledu je bil že skoraj pravi stari Tedy. Čeprav mu z besedo “star” delamo kar malo krivice, saj je za Ovčjega kodra v najlepših letih.

Foto: Karin M.

Nadaljujte z branjem