Članki

Klinična študija: vpliv poroda na novorojene pse

Tanja Plavec, 24. aprila, 2017

Neonatologija je veja medicine, ki se ukvarja z novorojenčki, njihovo oskrbo, razvojem in boleznimi. Pri ljudeh obsega prve štiri tedne življenja in predstavlja hkrati najbolj kritično obdobje v življenju človeka. Pri psih in mačkah obdobje novorojenca ni natančno definirano, a se večina veterinarskih pediatrov strinja, da govorimo o novorojencih v prvih dveh do treh tednih življenja, ko se tako kot pri ljudeh zgodi naenkrat veliko sprememb. V tem obdobju so mladiči povsem odvisni od matere in njihove oskrbe. Medtem ko so pri ljudeh v zadnjem desetletju zelo dobro raziskali vpliv poroda na novorojence in njihovo začetno obdobje, pa je vpliv poroda na novorojene kužke zelo slabo raziskan. Takoj po porodu pride namreč v novorojenem telesu v zelo kratkem času do številnih fizioloških sprememb, ki so nujno potrebne za življenje izven matere.

Vljudno vas vabimo, da nam pomagate pri raziskavi Vpliv poroda na novorojene pse v kateri bomo preučevali vpliv različnih oblik poroda (načrtovan carski rez, urgenten carski rez, vaginalni porod) na fiziološke spremembe pri novorojenih psičkih. Pri raziskavi bomo uporabljali vzorce telesnih tekočin, ki bi jih sicer zavrgli (plodova tekočina, mekonij oz. prvo blato in nekaj popkovne krvi). To pomeni, da bodo vsi vzorci odvzeti na način, ki ne bo povzročil bolečine ali nelagodja pri mladičkih in vaši psički. Vas bomo pa prosili, da posebej pozorno spremljate telesne teže novorojencev in njihovo zdravstveno stanje do odstavitve, pri čemer vam bomo tudi v pomoč, če se bo izkazala potreba.

V raziskavi lahko sodelujejo psice, težje od 5 kg, ki jih imate namen pariti/umetno osemeniti oziroma psice, ki so breje manj kot 40 dni. V zameno za sodelovanje v raziskavi vam ponujamo pomoč pri vaginalnem porodu, v primeru urgentnega ali načrtovanega carskega reza pa vam ponujamo ugodnejšo ceno posega.

S sodelovanjem v naši raziskavi Vpliv poroda na novorojene pse boste pomagali bodočim mladičkom, raziskovalcem in veterinarjem, za kar smo vam zelo hvaležni.

Zainteresirane lastnike prosimo, da se obrnete na vodji raziskave na Veterinarski fakulteti v Ljubljani:

Doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med. Klinika za male živali Tel: 01/4779305 oz. 01/4779277

asist. dr. Maja Zakošek Pipan, dr. vet. med. Klinika za reprodukcijo in velike živali Tel: 01/4779396 oz. 01/4779280 E-mail: maja.zakosekpipan@vf.uni-lj.si

Nadaljujte z branjem