mačji infekcijski peritonitis
Blog

Pacient meseca: mačka Shadow in mačji infekcijski peritonitis

Darja Pavlin, 8. junija, 2022

Shadow je simpatična črna mačja senca, ki je prebolela mačji infekcijski peritonitis – mačji tip Corona virusa. Pravijo, da črne mačke prinašajo nesrečo. Vendar v njenem primeru je življenje prineslo nesrečo njej. Kmalu po tem, ko je bila posvojena iz zavetišča, je zbolela za hudo boleznijo.


Mačji infekcijski peritonitis (FIP – feline infectious peritonitis) je smrtonosna bolezen, ki jo povzroča mačji tip Corona virusa. V veliki večini primerov okužba izzveni brez kakršnihkoli večjih težav: mačke imajo lahko nekaj dni drisko ali blažje prehladne znake. Pri zelo majhnem odstotku okuženih pa virus mutira tako, da povzroči hujšo bolezen. Torej precej podobno izkušnjam z boleznijo COVID-19 pri ljudeh: eni prebolijo, ne da bi sploh vedeli, da so bili okuženi, drugi pa zaradi različnih, trenutno še ne prepoznanih vzrokov, pristanejo na intenzivni terapiji. Pri mačkah FIP poteka v dveh glavnih oblikah.

Mokra oblika

Pri mokri obliki pride do nabiranja tekočine v trebuhu ali prsnem košu. To povzroči težave z dihanjem in značilno povečan okrogel trebušček. To obliko je imela tudi Shadow.

Suha oblika

Druga oblika je suha oblika, ki jo je bistveno težje odkriti in predvsem diagnosticirati, ker ne prihaja do nabiranja značilne tekočine. Znaki so dosti bolj nespecifični: slabo počutje, neješčnost, hujšanje. Včasih se pridružijo še živčni znaki, kot so težave s hojo, epileptični napadi in podobno. Velikokrat pa je prvi znak, ki ga lastniki opazijo, motnost oči in težave z vidom. Do nedavnega je bila bolezen neozdravljiva in vse mačke so v nekaj dneh do nekaj tednih podlegle.

Nekaj let nazaj pa je prišlo do revolucionarnega odkritja na področju zdravljenja in tovrstne paciente lahko zelo uspešno zdravimo. Ozdravi preko 80 % živali. Za to pot so se odločili tudi novi lastniki od Shadow. Ne glede na to, da je bila pri hiši komaj nekaj dni, so brez pomisleka sklenili, da gredo po trnovi poti zdravljenja. Gre namreč za zelo obsežen tako časovni organizacijski kot finančni zalogaj in nenazadnje tudi čustveni. Zdravljenje traja 12 tednov. Do konca zdravljenja in še nekaj časa po tem se ne ve, ali je muc bolezen dokončno premagal.

Shadow je bolezen premagala. S ponosom lahko potrdimo, da si je prislužila naziv FIP Bojevnik, ki si ga prislužijo tiste muce, ki so premagale bolezen. Iskreno upamo, da bomo lahko isto potrdili še čez mnogo mnogo let. In isto vam bodo povedali tudi njeni srčni lastniki. Na vsako kontrolo jo prinesejo z ogromnim nasmeškom na obrazu in srečo v očeh. Vsak dan jo gledajo, kako zdrava in srečna odrašča v svojem za-vedno domu.


Še vedno mislite, da črne mačke prinašajo nesrečo?

Nadaljujte z branjem