Članki

Merjenje glukoze

Darja Pavlin, 18. junija, 2018

Za vsakega lastnika živali z diabetesom je zelo priporočljivo, da se nauči samostojnega merjenja glukoze doma. Nadzor glukoze v domačem okolju je nujno potrebno zaradi prepoznavanje morebitne hipoglikemije in zaradi določanja optimalnega odmerka inzulina. Velika večina lastnikov se brez problema nauči merjenja glukoze in postopek ne predstavlja večjega problema za lastnika in stresa za žival, kot je razvidno iz videoposnetka.

Glukozo lahko merimo v kapljici krvi z avtomatskim glukometrom, podobno kot pri ljudeh. Pogostost merjenja in čas merjenja bo določil vaš veterinar glede na vrsto inzulina, ki ga uporabljate. Največkrat boste izvedli samo eno ali dve meritvi glukoze, občasno pa boste morali narediti t.i. “glukozno krivuljo”, pri kateri boste merili glukozo na 2-3 ure v razmaku 12h ur od ene do druge injekcije inzulina. Na podlagi teh rezultatov se bo vaš veterinar odločal, ali je potrebno spremeniti bodisi odmerek ali vrsto inzulina.

Merjenje glukoze v domačem okolju ima kar nekaj prednosti pred merjenjem pri veterinarju. Lastnik lahko glukozo izmeri večkrat, poleg tega pa so rezultati bolj realni, saj ni vpliva stresa obiska pri veterinarju. Stres, predvsem pri mačkah, lahko namreč začasno precej poviša koncentracijo glukoze v krvi in rezultati, izmerjeni v veterinarski ambulanti so lahko tako nerealni.

Kapljico za merjenje glukoze lahko pridobimo bodisi na uhlju, blazinici ali ustni sluznici. Vrednosti si zapisujte v obliki dnevnika, kjer si zabeležite datum, odmerek in uro inzulina, količino hrane, čas merjenja glukoze in njeno koncentracijo ter morebitne dodatne opazke.

Lastniki se najpogosteje odločajo za merjenje glukoze v kapljici krvi, ki jo pridobijo na notranji strani uhlja. Uhelj pred prebodom dobro premasirajte, da povečate pretok krvi, lahko pa si pomagate tudi z ogrevanjem uhlja s toplo gazo ali steklenico s toplo vodo. Koža mora biti pred prebadanjem povsem suha, na mokri koži se bo kapljica razlezla in merjenje ne bo mogoče. Pred postopkom v glukometer vstavite nov listič za merjenje in počakajte, da vam aparat pokaže, da je pripravljen za merjenje (po navadi začne na ekranu utripati kapljica krvi).

Za prebadanje kože lahko uporabite bodisi navadno iglo ali pa lancete za enkratno uporabo. Lancete, ki se uporabljajo za ljudi, predvsem pri psih včasih ne delujejo dobro, ker je globina prebadanja igle premajhna za debelejšo pasjo kožo. Po prebodu lahko traja kar nekaj časa, tudi več kot pol minute, da se nabere ustrezna količina krvi za merjenje, kar je razvidno iz videoposnetka. Pretok krvi lahko pospešite z masiranjem uhlja. Iztiskanja kapilarne krvi ne izvajate preveč agresivno, saj lahko na ta način iztistnete tudi večjo količino sokrvice, ki bo razredčila kri in bodo rezultati merjenja glukoze navidezno nižji, kot realno.

V veterinarski medicini obstaja tudi možnost kontinuiranega merjenja glukoze, ki se vstavijo živali pod kožo. Trenutno je tako merjenje omejeno na referenčne endokrinološke klinike in za hospitalno rabo pri kritičnih pacientih in v Sloveniji še ni na voljo.

Nadaljujte z branjem