Članki

Obdobje okrevanja ali dolgotrajne bolezni: kaj jesti?

Urška Skerbiš, 28. septembra, 2016

Psi v obdobju okrevanja po operaciji ali pri dolgotrajni bolezni potrebujejo ob ustrezni negi še posebno veliko pozornosti. Zagotoviti jim je potrebno miren in udoben prostor za počitek, kratke sprehode (če njihovo stanje to dopušča), jim redno dajati predpisana zdravila in ponuditi vodo ter ustrezno hrano za čim hitrejše in učinkovitejše okrevanje. 

Obdobje okrevanja je za naše ljubljenčke stresno, saj morajo spremeniti svoje navade. Največkrat je njihovo gibanje omejeno, velikokrat morajo nositi zaščitni ovratnik ali opornice, okrevanje pa lahko spremljata tudi bolečina in slabo počutje. 
 
Številna bolezenska stanja pri psih lahko povzočijo zmanjšanje ali izgubo apetita, povečanje potreb po hrani in vodi ter neustrezno absorpcijo hranil v črevesju. Še posebej nevarno je, če žival poleg tega, da zelo malo jè ali sploh ne želi jesti, tudi bruha, ima drisko ali povišano telesno temperaturo. Taka stanja povzočijo dehidracijo, hujšanje, izgubo mišične mase in oslabelost živali. Nadomeščanje tekočin in hranil je odvisno od stanja živali ter od bolezni oz. vrste kirurškega posega. Če žival noče jesti, se ji lahko ponudi rahlo ogreta hrana, ki našim ljubljenčkom lepše diši in jo raje jedo. Kadar še vedno zavračajo hrano, jim jo ponudimo iz roke ali po žlički ali po brizgi neposredno v gobček. Če tudi to ni mogoče, je potrebno žival hospitalizirati na veterinarski kliniki ter hraniti preko sonde in/ali parenteralno preko infuzije. 
 

Kakšna torej naj bo prehrana v obdobju okrevanja ali pri dolgotrajni bolezni psov in mačk?

Ustrezna količina vode in hrane sta osnovni pogoj za zdravje naših ljubljenčkov in odločilno vplivata na uspešno okrevanje. Hrana, ki jo ponudimo okrevajočemu psu ali mački, mora zagotoviti toliko energije in hranil, da jih lahko žival maksimalno izkoristi za vzdrževanje normalnega delovanja imunskega sistema, celjenje ran in samo okrevanje. 
Osnovni pogoj pri izbiri hrane je, da je zelo okusna, ješča in privlačnega vonja za pse in muce, saj je običajno apetit slabotnih živali močno zmanjšan. Seveda pa mora biti hrana tudi enostavno prebavljiva, vsebovati mora beljakovine z visoko biološko vrednostjo in biti mora energetsko bogata, da omogoči hitro nadomeščanje izgubljene telesne teže. Priporočljivo je, da vsebuje tudi sestavine, ki ohranjajo in krepijo naravne obrambne mehanizme in delujejo protivnetno. Prebiotki, npr. inulin, pomagajo črevesnim bakterijam pri prebavi hrane in absorpciji hranilnih snovi. Esencialne aminokisline pomagajo pri ohranjanju in nadomeščanju izgubljene mišične mase. Zelo pomemben je tudi cink, ki je kofaktor za delovanje številnih encimov, sodeluje v presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in hormonov. Sodeluje tudi pri delovanju imunskega sistema in pomaga pri celjenju ran. Antioksidanti vežejo proste kisikove radikale, ki nastajajo v telesu predvsem v stresnih obdobjih in povzročajo oksidativne poškodbe celic. Omega-3 maščobne kisline (EPA, DHA) omejujejo vnetno reakcijo v organizmu.
 
Hitra in enostavna rešitev za pse in mačke v obdobju okrevanja so že pripravljene različne vrste komercialne dietne hrane, ki jo dobite pri veterinarju, in vsebujejo vse prej naštete potrebne sestavine v pravilnem razmerju. Z ustrezno izbiro hrane lahko vašemu ljubljenčku zelo pomagate k popolnemu, predvsem pa hitrejšemu okrevanju. Zato je priporočljivo, da se o izbiri hrane in načinu hranjenja posvetujete z veterinarjem, saj ima vsako bolezensko stanje in vsak pacient svoje potrebe.
Nadaljujte z branjem