Članki

Ozebline pri psih in mačkah

Urša Ravnik, 21. novembra, 2015

S prihodom hladnejših mesecev se moramo tudi lastniki psov in mačk pripraviti na nekatere vremenske posebnosti, ki jih spremljajo. Najpomembnejše je, da naše živali ustrezno zaščitimo pred mrazom. Dokler temperature ne padejo pod ledišče, jim za zaščito pred mrazom zadostuje ustrezno oskrbovan kožuh, pri nižjih temperaturah pa se pojavi nevarnost nastanka ozeblin, predvsem kadar je kožuh živali vlažen ali moker. Pri nizkih temperaturah se začnejo žile v koži ožiti, s čimer se ohrani zadostna temperatura telesnega jedra, saj se kri preusmeri iz periferije proti notranjosti. Če je telo dalj časa izpostavljeno zelo nizkim temperaturam, se pretok krvi skozi periferne dele lahko kritično zmanjša, zaradi česar pride do nastanka ozeblin. Nekatera zdravila (npr. beta-blokatorji) ali zdravstvena stanja (npr. sladkorna bolezen) povečajo dovzetnost za nastanek ozeblin. Ozeblinam so najbolj izpostavljene tačke, predvsem prsti, konice ušes, rep in skrotum. 
 

Kaj opazimo?

  • Razbarvanje prizadete kože – ozebla mesta so sprva bleda, siva ali modrikasta.
  • Prizadeto mesto je hladno in boleče na otip.
  • Ozeblo mesto lahko oteče.
  • Lahko se pojavijo razjede na mestu ozebline.
  • Če tkivo odmre, se koža obarva črno, pride do odmrtja (nekroze).
 
Ko se ozeblo mesto segreje, zaradi vnetja postane rdeče in zelo boleče. Klinični znaki se lahko pojavijo šele čez nekaj dni, posebej če je prizadeta konica repa ali ušesa. Veterinar postavi diagnozo na osnovi anamneze in kliničnih znakov. Če je bila žival mrazu izpostavljena dalj časa, je smiseln pregled krvi in urina za ocenitev morebitnih poškodb notranjih organov.
 

Zdravljenje ozeblin

  • Lastnik naj sam nudi prvo pomoč svoji živali. Če je le-ta hipotermična, se pravi ima nizko telesno temperaturo, naj jo čimprej prestavi v topel prostor in začne ogrevati tako, da jo v celoti zavije v tople odeje in ogreva s termoforjem.
  • Ozeblih mest nikoli ne začnemo ogrevati zunaj na mrazu, ker izmenjajoče segrevanje in ohlajanje dodatno poškoduje prizadeto mesto.
  • Ozeblo mesto segrevamo s toplo (okrog 42°C) vodo. Ne segrevamo s fenom!
  • Ko je mesto segreto, ga temeljito osušimo in žival odpeljemo k veterinarju.
  • Veterinar bo po potrebi opravil nadaljnje preiskave in živali predpisal protibolečinska sredstva.
 
Prognoza je odvisna od stopnje poškodbe ozeblega tkiva. V milejših primerih se funkcija prizadetega dela obnovi, v najhujših, ko je prišlo do odmrtja tkiva, pa je potrebna odstranitev odmrlega tkiva ali amputacija.
Lastnik lahko prepreči nastanek ozeblin z omejitvijo časa, ki ga žival preživi na prostem v času izredno nizkih temperatur in z uporabo zaščitnih sredstev na tačkah, kot so specializirani čevlji za pse ali uporaba posebnih mazil za blazinice.

Vir fotografij: vin.com, animalclinicofmorrisplains.com

Nadaljujte z branjem