Članki

Parodontalna bolezen lahko vodi v izgubo zob

Ana Nemec, 22. novembra, 2016

Pozdravljeni, če imate psa (samčka ali samičko) s parodontalno boleznijo vas vabimo, da se vključite v klinično študijo, v kateri preučujemo drugačen pristop k zdravljenju te najpogostejše bolezni ustne votline psov, s ciljem, da bi zobe ohranili čim dlje.  

V študijo vključujemo zdrave pse, ki jih sicer rutinsko stomatološko zdravimo na Oddelku za stomatologijo Klinike za male živali Veterinarske fakultete zaradi napredovale parodontalne bolezni. Pse po ustaljenih protokolih najprej klinično pregledamo in anesteziramo ter opravimo pregled ustne votline in zob z rentgenskim slikanjem zob. Na podlagi teh najdb vas bomo seznanili, ali je vaša žival tudi primeren kandidat za študijo. Če bo in se boste s postopki strinjali, bomo v prvi fazi (prvi anesteziji) opravili rutinsko nekirurško fazo zdravljenja zob, po potrebi odstranili terminalno prizadete zobe, izbrane, z napredovalim parodontitisom prizadete zobe pa zdravili. Tri mesece po opravljeni prvi fazi zdravljenja bomo v drugi fazi (drugi anesteziji) opravili ponoven rutinski pregled ustne votline in zob z rentgenskim slikanjem v prvi fazi izbranih zdravljenih zob ter zobe ustrezno obravnavali dalje.

Nekirurška faza zdravljenja ne predstavlja tveganja za vašo žival, saj se že rutinsko uporablja v zdravljenju s parodontitisom začetno prizadetih zob. Postopki zdravljenja parodontitisa z nosilcem matičnih celic pa imajo sicer lahko nepredvidljive posledice (npr. tujkova reakcija), a raziskave kažejo na varnost in učinkovitost teh produktov in postopkov. Pri zdravih in stabilnih živalih dvakratna anestezija v razmiku 3 mesecev ne predstavlja večjega tveganja od tistega, ki ga predstavlja enkratna anestezija.

Če se boste odločili, da vašo žival vključite v to študijo, je stomatološko zdravljenje v obeh fazah brezplačno. Več o študiji, postopkih, koristih, tveganjih in ostale informacije najdete v obvestilu o poteku študije. Vašega psa bodo pregledali in zdravili vrhunski strokovnjaki – anestezijo bodo nadzorovale izkušene anestezistke, stomatološki poseg pa bo opravila doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC. Pišite na ana.nemec@vf.uni-lj.si ali pokličite na recepcijo Klinike na številko 01/4779-277, da se dogovorimo za termin na Kliniki male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani.

Hvala in lep pozdrav, doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC

Nadaljujte z branjem