Članki

Pasja vročina ni za vse pse enako pasja

Vladimira Erjavec, 4. avgusta, 2017

Poletje je čas povišanih temperatur zraka in tudi daljših vročinskih obdobij, ki nam letos res ne prizanašajo. Vroče vreme psi težko prenašajo, še posebno prizadeti pa so v teh dneh brahicefalični psi, to so psi s kratkim gobcem, kot so mopsi, francoski in angleški buldogi, bostonski terierji in drugi. Žal zaradi visokih zunanjih temperatur, v marsikaterem primeru pa tudi neustreznega ravnanja lastnikov, tudi to poletje beležimo več smrtnih žrtev med njimi. Kratkogobčni psi imajo pri povišanih temperaturah in naporih, lahko pa že samo pri običajnem gibanju, hude težave z dihanjem in zaradi tega tudi z ohlajanjem. Psi se ne potijo, zato je za ohlajanje ključna njihova dihalna sposobnost. Že kratek sprehod na tako vroč dan, kot jih je letošnje poletje veliko, lahko povzroči povišano telesno temperaturo (hipertermijo), ki lahko hitro pripelje do toplotnega šoka. Če ne ukrepamo takoj (psa umaknemo s sonca, ga tuširamo ali namakamo v mlačni vodi), lahko pes hitro pogine, pogosto pa so posledice tako hude, da kljub takojšnjem ukrepanju pes podleže v naslednjih dneh.
 
Žal kar nekaj lastnikov brahicefaličnih psov zmotno meni, da so smrčanje, oteženo, glasno in pospešeno dihanje ter sedeče dremanje simpatične in normalne lastnosti teh pasem. Tako mnenje je napačno, saj je takšno dihanje sicer res značilno za te pse, nikakor pa ni normalno. Oteženo dihanje je za vsako živo bitje življenje ogrožajoče stanje.
 
Mnogi lastniki teh pasem si belijo glavo, kako pomagati svojim ljubljencem preživeti vroče poletne dni. Kupijo jim hladilne blazine, dajejo hladno vodo, prižgejo klimo in na koncu so psi večino dneva v stanovanju. Kljub temu pa s tem le malo olajšajo težave in če se ne odločijo za kirurški poseg, s katerim se skrajša predolgo mehko nebo in razširi nosnice, ne odpravijo težav z dihanjem in ohlajanjem. Žal privede odlašanje z operacijo do nepopravljivih deformacij ter s tem velikokrat do doživljenjske dihalne stiske ter težav s prebavili. Edina dolgotrajna rešitev za te pse je torej kirurški poseg, s katerim izboljšamo prehodnost dihalnih poti. Na Kliniki za male živali v zadnjem času operiramo veliko število brahicefaličnih psov. Zadovoljni lastniki poročajo o 40‒80-odstotnem izboljšanju stanja, in sicer o zmanjšanju smrčanja, mirnejšem spanju, hitrejšem ohlajanju po naporu, večji aktivnosti in zmanjšanju prebavnih težav, predvsem pa o opaznem izboljšanju razpoloženja psa. 
 
Psom brahicefaličnih pasem lahko pomagamo, da vročina zanje ne bo peklenska, ampak samo pasja.

Foto: Doc. dr. Vladimira Erjavec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk

Nadaljujte z branjem