Članki

Prenovljeni oddelek za stomatologijo: za zaprtimi vrati

Ana Nemec, 28. novembra, 2016

Razumemo, če vas v grlu tišči cmok, ko svojo žival, namenjeno na stomatološki poseg, prepuščate popolnoma v našo oskrbo. Mogoče pa vam bo le nekoliko lažje, če vam predstavimo, kaj se z vašo živaljo dogaja po tem, ko s povodcem v roki ostanete pred zaprtimi vrati 110.

 

Recimo, da ji je ime Issa. Issa je zdrava 6-letna psička, ki si je pred meseci v igri s frizbijem poškodovala zob (spodnji desni grabilec). Ob pregledu ustne votline in zob na zavestni živali smo vam rekli, da je zob zlomljen in zobna pulpa najverjetneje izpostavljena. Svetovali smo vam natančen pregled ustne votline in zob z rentgenskim slikanjem, ko je žival v splošni anesteziji. Če bo sum potrjen, smo vam povedali, bo potrebno zob izdreti ali pa zdraviti koreninski kanal, in vam pojasnili prednosti in slabosti enega in drugega zdravljenja. Strinjali ste se, našli smo termin za poseg, na ta dan je Isso pregledala še anestezistka, vse je bilo vredu … in tako ste se znašli sami pred vrati 110.  

 

Isso smo medtem že sprejeli v predoperacijskem prostoru in ji vzeli kri za rutinske predanestezijske preiskave. Tudi ti izvidi so bili normalni. Zato smo Issi dali ustrezna zdravila kot pripravo na splošno anestezijo ter ji vstavili intravensko kanilo, da smo jo lahko anestezirali in jo oskrbovali s tekočinami.  

   

Ko je bila Issa v splošni anesteziji in stabilna, smo jo iz predoperacijskega prostora prepeljali v stomatološko ambulanto. Veterinar-anestezist je poskrbel za ustrezno spremljanje vseh življenjskih funkcij med splošno anestezijo, da se je veterinar-stomatolog lahko posvetil diagnostiki in zdravljenju bolezni zob in ustne votline. Vsak stomatološki poseg se prične z zaščito grla in žrela z zloženci in razkužitvijo celotne ustne votline s klorheksidinom. Temu sledi natančen klinični pregled ustne votline in zob s parodontalno in zobno sondo – vse klinične najdbe zabeležimo v stomatološki protokol. In tako smo pri Issi potrdili sum, da je zob zlomljen in zobna pulpa izpostavljena.  

   

V stomatološki ambulanti živali med posegom ponavadi ležijo na hrbtu na blazinah na posebni stomatološki mizi, ki omogoča optimalno delo z živaljo. Živali med posegom tudi ogrevamo. Vse živali so intubirane (v sapnik imajo vstavljeno dihalno cev) – tako lahko dovajamo mešanico anestezijskih plinov, obenem pa dodatno zaščitimo dihala pred vodo in umazanijo, ki se med stomatološkim posegom kljub stalnemu odsesovanju nabira v ustni votlini. Klinični pregled ustne votline vedno nadgradimo z rentgenskim slikanjem zob z dentalnim rentgenom.  

   

Le tako namreč lahko zanesljivo postavimo diagnozo in prognozo za vsak posamezen zob, zlasti v primerih, ko so bolezenske spremembe  na koreninah zob ali v kosti okoli zob,ki jih s kliničnim pregledom ne moremo zaznati, kot je bilo to pri Issi. Na rentgenski sliki poškodovanega zoba je bilo mogoče opaziti znake okužbe okoli vrška korenine zoba. Ne le to, ob pregledu drugih rentgenskih projekcij smo ugotovili, da se zaradi kroničnega vnetja zob tudi že raztaplja, kar pomeni slabšo prognozo za zob, tudi če bi zdravili koreninski kanal. Poklicali smo vas in vas o teh najdbah obvestili, skupaj smo se odločili, da bomo zob raje izdrli.  

   

Klinika za male živali Veterinarske fakultete je učni center, zato se pri nas srečate tudi s študenti. In študenti so vedno prisotni, pod našim nadzorom pa opravijo tudi določene posege. Vsako stomatološko zdravljenje se prične z ustno higieno. Tako je pri Issi najprej po navodilih veterinarske stomatologinje študent z zvočnim luščilcem odstranil mehke in trde zobne obloge.

Medtem pa se ostali študenti in veterinar poglobljeno pogovarjajo o primeru

Nakar veterinar prevzame zahtevnejše postopke zdravljenja, pri čemer mu študent asistira.

Tako smo Issi odstranili boleči zob in obenem naše študente marsikaj naučili, da bodo – enkrat veterinarji – kar najbolje skrbeli za vaše živali.

Issa je bila pripravljenja na zbujanje. Premestili smo jo v kletko, ob njej pa je bila anestezistka in študenti, vse dokler se Issa ni popolnoma zbudila.

Poseg in zbujanje sta potekala brez zapletov in Issa je bila pol ure po končanem posegu že pripravljena na crkljanje. Ja, tudi to dobijo … nemalo 😉   

Avtorja: doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., Dipl. AVDC, Dipl. EVDC, spec. med. psov in mačk; Matic Pavlica, absolvent študija Veterinarske medicine v študijskem letu 2016/2017

Nadaljujte z branjem