Novice

Klinična študija: inovativno zdravljenje parodontitisa psov

Ana Nemec, 26. septembra, 2019

Parodontalna bolezen je najpogostešja kronična bolezen psov. Ko bolezen zelo napreduje (napredovali parodontitis), je pogosto potrebno prizadete zobe izdreti. Z inovativnimi regenerativnimi pristopi k zdravljenju parodontitisa, ki vključujejo uporabo različnih (razgradljivih) biomaterialov in drugih produktov tkivnega inženiringa, pa sledimo trendom v humani parodontologiji in poskušamo zobe zdraviti in jih tako čim dlje ohraniti.

Če imate psa ali psico vas najbrž zanima več?

V študijo vključujemo zdrave pse in psice, ki jih sicer rutinsko stomatološko zdravimo na Oddelku za stomatologijo Klinike za male živali Veterinarske fakultete zaradi napredovale parodontalne bolezni. Živali po ustaljenih protokolih najprej klinično pregledamo in anesteziramo ter opravimo pregled ustne votline in zob z rentgenskim slikanjem zob. Na podlagi teh najdb vas bomo seznanili, ali je vaša žival dejansko primerna kandidatka za študijo. Če bo in se boste s postopki strinjali, bomo v prvi fazi (prvi anesteziji) opravili rutinsko zdravljenje zob, po potrebi odstranili terminalno prizadete zobe, izbrane, z napredovalim parodontitisom prizadete zobe pa zdravili z biomaterialom. Tri mesece po opravljeni prvi fazi zdravljenja bomo v drugi fazi (drugi anesteziji) opravili ponoven rutinski pregled ustne votline in zob z rentgenskim slikanjem v prvi fazi izbranih zdravljenih zob ter zobe po potrebi ustrezno obravnavali dalje.

Podrobnosti o študiji, postopkih, koristih, tveganjih in ostale informacije lahko najdete v obvestilu o poteku študije ali pa pišite na ana.nemec@vf.uni-lj.si.

Hvala in lep pozdrav,
Doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., Dipl. AVDC, Dipl. EVDC, spec. med. psov in mačk

Nadaljujte z branjem