Članki

Spremembe v telesni temperaturi med anestezijo

Špela Zgonik, 1. februarja, 2021

Zakaj moramo biti med anestezijo pozorni na telesno temperaturo živali?

Splošna anestezija z zaščito dihalnih poti je nujna, če želimo varno izvesti poseg pri živalih z boleznimi ustne votline in zob z boleznimi ustne votline in zob. Telesna temperatura je le eden od številnih parametrov, ki jih moramo spremljati med anestezijo, da zagotovimo čim večjo varnost posega za žival in čim boljši izid anestezije.

Kako telo uravnava telesno temperaturo?

Odgovor organizma na podhladitev je v budnem stanju hiter in učinkovit in vključuje več različnih mehanizmov. Površinski receptorji za zaznavanje temperature, ki se nahajajo v koži in sluznicah prenašajo informacije glavnemu centru za vzdrževanje telesne temperature. Ta se nahaja v možganih, v predelu, ki ga imenujemo hipotalamus. Živčna vlakna, ki zaznavajo mraz, impulze prenašajo hitreje od tistih, ki zaznavajo toploto, zato naj bi bil mraz hitreje opažen in lokaliziran.

Kaj pa se z uravnavanjem telesne temperature zgodi med anestezijo?

Podhladitev je eden od pogostejših zapletov pri splošni anesteziji. Večina anestetikov, pomirjeval in protibolečinskih zdravil onemogoči odgovor organizma na znižano telesno temperaturo, ki je sicer prisoten v budnem stanju.

Poleg okoljskih dejavnikov (temperatura zraka, temperatura okolnih predmetov, hitrost kroženja zraka, relativna vlaga), ki med anestezijo vplivajo na izgubo toplote pri živali, pa so pomembni tudi dejavniki, povezani z živaljo. Manjše živali imajo večje razmerje med površino in prostornino telesa, zato se hitreje ohladijo. Prav tako toploto hitreje izgubljajo živali v slabši kondiciji, slabo odlakane živali ali živali brez kožuha in živali s pridruženimi boleznimi, kot so npr. onkološka in druga kronična obolenja. Dolžina posega vpliva na izgubo toplote, vendar nanjo ne moremo bistveno vplivati, saj je povezana z obsežnostjo posega. Zato se včasih, če kljub intenzivnemu ogrevanju živali med posegom ne uspemo ohranjati ustrezne telesne temperature, odločimo (če narava posega seveda to dopušča), da poseg raje prekinemo in ga izvedemo v dveh delih.

Zakaj se želimo podhladitvi izogniti?

Hipotermija ima škodljive posledice za organizem. Zaradi nje se lahko upočasni presnova anestetikov, celjenje ran je slabše, podaljšan je čas prebujanja iz anestezije. Pri hudi podhladitvi, ki traja dlje časa, se lahko zaradi zmanjšane agregacije trombocitov podaljša čas strjevanje krvi.

Kako živalim pomagamo pri vzdrževanju telesne temperature?

Čeprav se je zmanjšanju telesne temperature med anestezijo težko popolnoma izogniti, je pravilo, da je potrebno pri vsaki anesteziji, daljši od 20 minut, uporabiti bodisi pasivne in/ali aktivne tehnike za zmanjševanje izgube telesne temperature.
Med pasivne tehnike sodi uporaba izolacijskega materiala kot so bombažne odeje, PVC mehurčkaste folije in odsevne odeje. Bistveno boljši učinek dosežemo z uporabo aktivnega ogrevanja živali z blazinami, v katere dovajamo topel zrak, električnimi grelnimi blazinami in z blazinami s toplo vodo (termoforji). Pozorni moramo biti na nekatere zaplete, ki se lahko pojavijo pri aktivnem ogrevanju (opekline, pregrevanje).

Dobro si je zapomniti!

Z ogrevanjem je potrebno začeti takoj po uvodu v splošno anestezijo (ali že prej) in nadaljevati med okrevanjem.
Še prav posebno skrb pri vzdrževanju telesne temperature je potrebno nameniti mačkam in manjšim psom (zaradi večjega razmerja med površino in prostornino telesa), mladičem, starejšim živalim (upočasnjena presnova, po navadi slabša telesna kondicija, manjša mišična masa) ter živalim z drugimi sistemskimi obolenji (bolezni ledvic in srca, obolenja jeter, endokrinološka in onkološka obolenja).

Stomatološki pacienti velikokrat spadajo v kategorijo živali z večjim anestezijskim tveganjem. Poleg tega traja anestezija pri stomatoloških posegih relativno dolgo, zato nikar ne podcenjujmo možnosti pojava hipotermije in se na poseg primerno pripravimo.

Prispevek je bil predstavljen v okviru rednih internih izobraževanj veterinarjev Klinike za male živali. Celoten prispevek je na voljo tukaj.

Nadaljujte z branjem