Članki

Zakaj ima moj pes ali mačka napade ali sinkope?

Aleksandra Domanjko Petrič, 29. julija, 2020

Kaj je elektrokardiografija?

Elektrokardiografija je grafični zapis prevajanja električnega impulza skozi srce in je glavna metoda za opazovanje motenj srčnega ritma. Električni impulz nastane samodejno pod vplivom avtonomnega živčnega sistema v telesu in vsak električni impulz (val), ki potuje skozi srce, povzroči krčenje srčne mišice in s tem poganjanje krvi po telesu.

Standardni elektrokardiogram (EKG), ki ga posnamemo ali spremljamo z EKG aparatom ali monitorjem, se v veterinarski medicini uporablja v vsakdanji praksi zlasti za odkrivanje aritmij, ki se lahko pojavljajo pri srčnih kot tudi številnih drugih obolenjih, med anestezijo ter pri kritičnih paceintih.


Snemanje standardnega elektrokardiograma pri psu.

Aritmija je vsaka motnja srčnega ritma, ki pomeni odstopanje od normalnega nastanka ritma ali prevajanja držljaja skozi srce. Kadar je moteno električno prevajanje dražljaja skozi srce, je tudi bolj ali manj moteno mehanično delovanje srca. Nekatere srčne aritmije so samo znanilci nekega obolenja, ne nujno srčnega in nam nakazujejo nepravilnosti. Nekatere aritmije moramo z zdravili preprečevati, saj lahko ogrožajo življenje, nekatere pa slabšajo srčno funkcijo. Znaki, ki jih žival kaže in so lahko posledica aritmij so: oslabelost, nezmožnost naporov, sopenje, neobičajno vedenje, sinkopa oz.nenadna oslabelost, omedlevica ali nenadna smrt.

Kdaj uporabljamo EKG?

 • zgodovina sinkop/napadov ali neobičajna utrujenost,
 • analiza motenj srčnega ritma in frekvence, slišne ob osluškovanju srca,
 • spremljanje srčnega ritma pacientov med anestezijo ali pri aplikaciji določenih zdravil,
 • spremljanje srčnega ritma internističnih, hospitaliziranih ali kritičnih pacientov,
 • elektrolitska neravnovesja, povezana z ne-srčnimi obolenji in zastrupitvami,
 • identifikacija anatomskih sprememb (hipertrofija srčne mišice ali dilatacija srčnih votlin),
 • detekcija obolenj osrčnika.

Kakšne vrste EKG monitorjev uporabljamo v praksi?

Naprave nameščene na pametnih telefonih, posnamejo EKG z eno elektrodo. Bipolarna elektroda nameščena na ohišju posname električno aktivnost na površini telesa. Dobra plat tega načina je, da živali ni potrebno nositi naprave na sebi. Težava pa nastane, če se srčni ritem po dogodku že normalizira, preden lastnik namesti telefon na psa.

Naprave za spremljanje srčne frekvence, ki so dostopne v različnih oblikah (pasovi okrog prsnega koša, pametne ure), so uporabne predvsem pri ljudeh, saj gibanje precej popači EKG zapis.

Savvy EKG, omogoča brezžično povezavo s pametnim telefonom, kamor se EKG zapis snema, na žival pa namestimo elektrodo. Ta naprava je po načinu delovanja zelo podobna Holter monitorju. Ker ni motečih kablov, jo velikokrat uporabljamo v namene spremljanja pacientov v hospitalni negi, seveda pa je uporabna metoda spremljanja EKG-ja tudi v domačem okolju.


Savvy EKG (prototip) nameščen pri psu v bolnišnični oskrbi.

Holter monitorji ali prenosni EKG snemalci se že dolgo uporabljajo za snemanje 24-urnega ali večdnevnega snemanja srčnega ritma.


Holter snemalec s tremi elektrodami.

Holterji so prenosne, neinvazivne naprave, ki se v veterinarski medicini največkrat uporabljajo za pridobivanje EKG posnetkov živali v gibanju. Od dogodkovnih monitorjev se razlikujejo po tem, da ves čas snemajo EKG in nam zato dajejo več informacij. Uporabljajo se tako pri psih kot pri mačkah. Nameščen je na hrbtu s posebnimi jopičem ali obvezo, ki ga držijo na mestu ter je preko kablov povezan s tremi ali več elektordami, ki jih nalepimo v področju srca. Paziti moramo, da se naprava ne poškoduje in da pes z njo ne gre v vodo. Holter snemalci so primerni tudi za uporabo pri mačkah, vendar je toleriranje naprave odvisno od njihovega karakterja. Včasih je potrebna tudi hospitalizacija z vmesnim 12-urnim premorom med snemanji, zaradi zmanjšanja stresa, saj so nekatere mačke manj tolerantne za nošnjo obvez.

Elektrokardiogram, ki ga posname Holter snemalec, je posnetek delovanja srca – frekvence in ritma, medtem ko pacient opravlja normalne aktivnosti in običajno traja vsaj 24 ur. Uporabljamo ga, ker pacientova srčna frekvenca in ritem, posneta v ambulanti, ne odražata vedno realnega stanja. Daljši monitoring znatno poveča možnosti za odkritje aritmij. Snemalnik simultano meri dva do tri EKG odvode na prsnem košu.

Mesta za namestitev elektrod pri psih in mačkah se pripravi z britjem dlake ter čiščenjem in sušenjem kože na prsnem košu. Samolepilni obliži omogočajo pričvrstitev elektrod na kožo, povoj okoli prsnega koša pa zagotavlja, da so elektrode, kabli in snemalnik na svojem mestu. Neustrezna namestitev elektrod vodi v nečitljiv zapis ali zapis slabe kakovosti. Ko je monitor pravilno nameščen, se lahko žival vrne domov in normalno izvaja vse aktivnosti. Lastnik oziroma skrbnik živali vodi dnevnik aktivnosti in morebitnih kliničnih znakov (npr. sinkopa) in znatnih sprememb v dejavnosti živali.

Katere so indikacije za snemanje EKG-ja s prenosnim (Holter) snemalcem?

 • občasen kolaps, ki ga lahko povzročajo občasne aritmije,
 • utrujanje ob naporih, katerega vzrok so lahko občasne aritmije,
 • diagnosticiranje aritmij pri pasmah psov nagnjenih k aritmijam (dobermani, doge, hrti, bokserji, nemški ovčarji in še druge, zlasti velike pasme psov) in tudi v preventivne namene zaradi vzreje,
 • preverjanje/nadzor učinkovitosti zdravljenja aritmij – na primer ocenjevanje nadzora prekatne frekvence pri atrijski fibrilaciji ali učinkovitost preprečevanja prekatnih aritmij.

Za analizo podatkov, ki so posneti na spominski kartici, se uporabljajo komercialni računalniški programi v kombinaciji z ročno obravnavo ter vzporejanjem dogodkov v dnevniku, ki ga je zapisal lastnik.
Prenosni monitorji imajo znatno večjo občutljivost pri ugotavljanju aritmij kot standardni EKG aparati, s  katerimi posnamemo EKG v kratkem časovnem obdobju.

Svetujemo, da se lastniki predisponiranih pasem psov ali takih, pri katerih opažajo zgoraj navedene simptome posvetujejo glede možnosti uporabe Holter snemalca na našem oddelku za kardiologijo (tel. 01 4779315) ali direktno naročijo preko recepcije (tel. 01 4779277).

Avtorici: Anja Lisjak, dr.vet.med. in izr. prof. dr. Aleksandra Domanjko Petrič

Nadaljujte z branjem