Zaščita pred klopi
Blog

Zaščita pred klopi, bolhami in drugimi zunanjimi zajedavci

Urša Ravnik, 15. maja, 2015

V Sloveniji beležimo dva vrhunca aktivnosti teh nevarnih zajedavcev – pomladi od aprila do konca maja in jeseni septembra in oktobra. Klopi pa niso nevarni samo za ljudi – mogoče celo v večjem številu za boleznimi, ki jih prenašajo, obolevajo psi, redkeje mačke.

Psi so klopom izpostavljeni zaradi svojega načina življenja – hodijo na sprehode po visoki travi, vohljajo po podrasti in grmovju, kjer je klopov največ. Poleg tega so praviloma odlakani, zaradi česar klope še težje najdemo. Zato je bistvenega pomena, da kot odgovorni lastniki pravilno zaščitimo svojega ljubljenčka pred klopi in nenazadnje tudi bolhami, ki še zdaleč niso zgolj nadloga, ampak so ravno tako prenašalke različnih bolezni. Na srečo je na tržišču na voljo veliko sredstev, ki so namenjena zaščiti pred zunanjimi zajedavci, v različnih oblikah in z različnim delovanjem. Tako lahko izbiramo med kapljicami za kožni nanos, žvečljivimi tabletami, ovratnicami, šamponi, posipi, ultrazvočnimi in bioresonančnimi obeski, spreji, … Od teh šamponi in posipi nimajo rezidualnega učinka in so tako neuporabni za preventivo.

Za preventivo veterinarji priporočamo repelentna sredstva

Ostala sredstva v osnovi razdelimo na sredstva z ali brez repelentnega učinka. T.i. repelenti odganjajo zajedavce in preprečijo njihovo zadrževanje na živali in s tem preprečijo ugrize oziroma pike, tako da povzročijo t.i. hot feet effect ki, vzdraži čutilne živce na nogah insektov. Za preventivo veterinarji priporočamo repelentna sredstva, saj že enkraten ugriz okuženega klopa lahko okuži žival in privede do razvoja bolezni, ki je pri psih lahko celo življenje ogrožajoča.

Repelenti prav tako zaščitijo psa pred drugimi nevarnimi zunanjimi zajedavci, kot so peščene muhe, ki prenašajo povzročitelja leišmanioze, in komarji, ki prenašajo srčno glisto. Pogostost uporabe določa proizvajalec sredstva – večinoma se pri kožnih kapljicah, ki so najpogosteje uporabljena sredstva za zaščito pred zunanjimi zajedavci, priporoča uporaba enkrat mesečno za zaščito pred klopi in enkrat vsake tri mesece za zaščito pred bolhami. To v praksi pomeni, da je potrebno psu dajati sredstvo enkrat na mesec od nekje konca marca pa vse do začetka novembra. 

Novejše sredstvo na tržišču so žvečljive tablete, ki delujejo tako proti bolham kot tudi proti klopom. Raziskave kažejo, da so zelo učinkovite, saj že v 12-ih urah po nanosu zmanjšajo infestacijo z bolhami in klopi za več kot 98 %. Tablete imajo veliko prednosti, najpomembnejše med njimi so, da so primerne tudi za breje in doječe psice, da je potrebna zgolj ena tableta vsake 3 mesece za učinkovito zaščito ter da so žvečljive, kar lastniku olajša aplikacijo. Slaba stran je, da niso primerne za mladiče, mlajše od 6-ih mesecev, niso namenjene mačkam in nimajo repelentnega učinka.

Med lastniki so postale zelo priljubljene ovratnice z repelentnim učinkom, katerih prednost je dolgo delovanje, saj delujejo od 6 do 8 mesecev, kar zadostuje za celotno sezono klopov v Sloveniji. Tovrstne ovratnice nimajo neprijetnega vonja, ni jih treba odstraniti, če gre pes v vodo, zadostuje, če jih enkrat mesečno ali po potrebi snamemo in obrišemo z vlažno krpo – nečistoče na notranji strani ovratnice preprečujejo stik s kožo in s tem zmanjšujejo učinkovitost.

Ne glede na to, za katero vrsto zaščite se odločite pa veterinarji svetujemo dvoje: po vsakem sprehodu temeljito preglejte svojega psa, saj žal nobeno sredstvo ni popolnoma zanesljivo, in pa v času sezone klopov v primeru, da vaš pes postane brezvoljen, težko vstaja, zavrača hrano in ima povišano temperaturo, z njim takoj obiščite veterinarja. Ne priporočamo, da čakate par dni, če se bo stanje izboljšalo samo od sebe, saj je prvih 24 – 72 ur po okužbi bistvenih za uspešno ozdravitev.

Povprašajte svojega veterinarja o sredstvih, ki so vam in vašim živalim na voljo – skupaj bosta zagotovo našla preparat, ki bo ustrezal vašemu psu in poskrbel, da bo ostal zdrav in aktiven tudi v času, ko so klopi najbolj nevarni.

Nadaljujte z branjem