zastrupitev psa s thc
Članki

Zastrupitev psa s THC (marihuana, hašiš)

Alenka Seliškar, 7. junija, 2015

THC (delta-9-tetrahidrokanabinol) je aktivna učinkovina v delih rastline ali proizvodih iz navadne konoplje (Cannabis sativa). Zastrupitve pri lastniških psih so večinoma naključne, ko psi najdejo in pojedo t.i. “piškotke” s THC ali, ko se nahajajo skupaj z lastniki v zaprtih prostorih in inhalirajo dim, ki nastane pri kajenju marihuane. Izključene pa niso niti zastrupitve iz objestnosti lastnikov, ki psu “malo za hec” ponudijo “piškotke” s THC.

Pogosto proizvodi, nabavljeni na črnem trgu z mamili, vsebujejo še druge učinkovine in so zato klinični znaki tudi posledica delovanja dodanih učinkovin in ne samega THC. Anamneza je v večini primerov zavajajoča, saj lastnik psa ne želi razkriti, da je pes zaužil prepovedano snov.

Mehanizem toksičnosti

Natančen mehanizem delovanja THC in njegovih presnovkov ni znan, predvidoma naj bi šlo za spreminjanje nivoja biogenih aminov v osrednjem živčevju. Smrtni primeri zastrupitve s THC pri psih v klinični praksi niso opisani.

Klinična slika in laboratorijska diagnostika

Klinični znaki se pojavijo v 1 do 3 urah po zastrupitvi, psi si običajno popolnoma opomorejo v 24 do 72 urah, okrevanje lahko traja tudi dlje (do 4 dni). Značilni klinični znaki so: slabotnost, ataksija (izrazita v zadnjem delu telesa), zaspanost, razširjeni zenici, nistagmus, fotofobija, pospešen srčni utrip, uhajanje urina in blata, preobčutljivost na dotik. Vedenjske spremembe so: agresija, agitacija, lajanje, možno je, da psi halucinirajo. Imajo ojačan občutek voha in sluha, zato obsesivno raziskujejo okolico. Kasneje postanejo depresivni, stuporozni, upočasni se srčni utrip, prisotna je neobčutljivost za bolečino. Ugotovimo lahko tudi injicirane očesne veznice, bruhanje, izrazito slinjenje, mišično slabost, znižan krvni tlak, zvečan apetit, povečano telesno temperaturo, hiperventilacijo, tresenje, trzanje in redkeje krče. Prisotnost THC v urinu lahko potrdimo s hitrim testom (namenjen odkrivanju THC v človeškem urinu), ki pa ima številne omejitve in je lahko negativen kljub značilni klinični sliki.

Zdravljenje

  • indukcija bruhanja do 1 uro po zaužitju mamila (THC ima močan antiemetični učinek, zato z emetiki pogosto ne dosežemo želenega učinka),
  • aplikacija adsorbensa (vsake 4 ure, ker gre THC v enterohepatično kroženje),
  • podporno zdravljenje (tekočine, ogrevanje, pomiritev z benzodiazepini pri ekscitacijah),
  • psa namestimo v temen, miren prostor in čim bolj omejimo zunanje dražljaje.

Prispevek je informativne narave. V primeru zastrupitve nujno kontaktirajte veterinarja.
Foto: wikimedia.org

Nadaljujte z branjem