Članki

Zastrupitev z etilenglikolom (antifrizom)

Alenka Seliškar, 7. septembra, 2015

Zastrupitev z etilenglikolom na KKMŽ diagnosticiramo bistveno redkeje kot npr. zastrupitev z rodenticidi ali s strupi za zatiranje polžev. Žal večino zastrupljenih živali lastniki pripeljejo prepozno in jim zato kljub hitri diagnozi in takojšnjemu zdravljenju, ne moremo pomagati. Etilenglikol se nahaja v sredstvu proti zamrzovanju (antifriz) za uporabo v motorjih z notranjim zgorevanjem. Ima sladek okus, zato ga živali, tako psi kot mačke, radi zaužijejo. Širši javnosti je morda ostala v spominu afera, ko so pred leti vinarji v Avstriji vinu dodajali etilenglikol in dietilenglikol, zaradi česar so umrle tri osebe.

 

Mehanizem toksičnosti

Encim alkoholna dehidrogenaza pretvori etilenglikol v glikoaldehid, ta pa se presnovi v glikolno kislino, ki je glavni vzrok zakislitve telesa (acidoze). Eden od presnovkov glikolne kisline je oksalat, ki povzroči okvaro ledvic in hipokalcemijo z vezavo na kalcij in tvorbo kalcijevega oksalata (kristale najdemo v urinu). 

 

Klinična slika

  • Faza 1 (30 minut do 12 ur po zaužitju): znaki prizadetosti osrednjega živčevja: bruhanje, nekoordinirana hoja, pospešen srčni utrip, slabost, krči; žival več pije in urinira, dehidracija, pospešeno dihanje, zakislitev telesa, znižana telesna temperatura.
  • Faza 2 (12 do 24 ur po zaužitju): znaki prizadetosti srčno-pljučnega sistema: pospešeno dihanje, pospešen srčni utrip, zastajanje tekočine v pljučih; prehodno izboljšanje, ki mu sledi neješčnost, depresija, koma in krči telesa.
  • Faza 3 (24 do 72 ur po zaužitju): znaki okvare ledvic: zmanjša se produkcija urina, bruhanje, neješčnost, depresija. Odpoved ledvic je slab prognostični znak.
 
Okrevanje lahko traja 3 do 4 tedne, mogoča je nepovratna okvara ledvičnih tubulov. Prognoza je boljša, čim prej pričnemo z zdravljenjem, prav tako je boljša pri živalih, ki kažejo znake kliničnega izboljšanja 10 do 16 ur po pričetku zdravljenja. Žal je zdravljenje velikokrat neuspešno, saj lastniki (razen, če so videli, da je žival zaužila etilenglikol) žival pripeljejo k veterinarju prepozno, običajno šele v tretji fazi zastrupitve.
 

Zdravljenje

  • Izzovemo bruhanje in izperemo želodec do dve uri po zaužitju etilenglikola, adsorbensi (aktivno oglje) NE pridejo v poštev.
  • Korigiramo acidozo (zakislitev) telesa.
  • Tekočinska terapija z izotoničnimi infuzijskimi raztopinami.
  • Aplikacija protistrupa (etanol ali 4-MP).
Prispevek je informativne narave. V primeru zastrupitve TAKOJ kontaktirajte veterinarja.
 

Slikovni material

1.Video etilenglikol 2 – komentar: Pes v 2. fazi zastrupitve
2.Fotografija: Histološki preparat ledvice – kopičenje oksalatnih kristalov v ledvičnih tubulih. Vir: IPSUV Veterinarske Fakultete.
Nadaljujte z branjem