Novice

FECAVA – Evropsko združenje veterinarjev za male živali

Urša Ravnik, 13. decembra, 2018

FECAVA (Federation of European Companion Animal Veterinary Associations) je organizacija, ki skrbi za razvoj veterinarske stroke ter povezuje veterinarje za male živali znotraj Evrope. Njen cilj je nenehen napredek v skrbi za zdravje malih živali, krepitev vezi med človekom in živaljo ter izboljšava koncepta ‘Eno zdravje (One Health).

Svoje cilje dosega s projekti za razvoj veterinarske stroke, povezovanjem z relevantnimi organizacijami in spodbujanjem sodelovanja med evropskimi veterinarji.


1. poster: Čiste roke rešujejo življenja (PDF).

FECAVA je bila uradno ustanovljena 12. maja 1990. Začetniki so se odločili, da bodo izdajali tudi svoje glasilo – prvi EJCAP (European Journal of Companion Animal Practice) je bil izdan leta 1990; od leta 2012 EJCAP izhaja kot internetna izdaja štirikrat letno.
FECAVA enkrat letno organizira kongres – prvi EuroCongress se je odvil leta 1994 v Parizu. Pod njenim okriljem je nastal VetCEE (Veterinary Continous Education), ki skrbi za nenehno izobraževanje na področju veterine malih živali. FECAVA se vključuje tudi v projekte protimikrobne rezistence, akcije proti ilegalnim trgovanjem s pasjimi mladiči, preventivo pred pasjimi ugrizi, družbene in ekonomske vrednosti družnih živali, vprašanju potepuških psov itd.

Slovenija oziroma slovenska krovna organizacija, ki združuje veterinarje za male živali (SZVMŽ), je članica FECAV-e – posledično so FECAV-ini člani vsi veterinarji, ki so aktivni člani SZVMŽ-ja.

Znotraj FECAV-e so organizirane tudi delovne skupine iz različnih področij, ki seznanjajo veterinarsko javnost z najnovejšimi smernicami iz posameznih področij. Tako delovna skupina iz področja vektorsko prenosljivih bolezni (članica te skupine je tudi Asist. dr. Urška Ravnik Verbič) pri psih pripravlja pregled najpomembnejših vektorsko prenosljivih bolezni za pse v Evropi, najprej pa bomo na naši internetni strani predstavili posterje, ki jih je izdelala delovna skupina za higieno in so namenjeni osvetlitvi problema smotrne uporabe protimikrobnih zdravil in higiene na delovnem mestu.


2. poster: Ključna priporočila za higieno in nadzor nalezljivih bolezni v veterinarski ambulanti (PDF)

Prvi poster iz te serije prikazuje pravilno umivanje in razkuževanje rok pred kirurškimi posegi. Kirurgi so načeloma s pravili asepse zelo dobro seznanjeni, pomembno pa je, da znajo ta načela uporabiti tudi veterinarji, ki dnevno ne izvajajo kirurških posegov, saj lahko tudi v ambulantni in hospitalni obravnavi z nehigieno ogrozijo paciente, sebe in ne nazadnje lastnike živali. Prav tako je pomembno, da so z osnovami higiene seznanjeni in jih upoštevajo lastniki bolne živali, ker s tem zaščitijo sebe, člane družine in druge ljubljenčke v gospodinjstvu, hkrati pa pomembno vplivajo na izid zdravljenja obolele živali. V ta namen je FECAV-ina delovna skupina izdala drugi poster s priporočili za higieno in nadzor nalezljivih bolezni v veterinarski ambulanti.

Naslednjič bomo predstavili poster z nasveti za odgovorno uporabo protimikrobnih sredstev, do takrat pa – umivajte si roke! 🙂

Nadaljujte z branjem