Novice

Ustno zdravje vašega dihurja je pomembno

Ana Nemec, 8. marca, 2015

Pozdravljeni,

če imate belega dihurja (samčka ali samičko), vas vabimo, da se vključite v program brezplačnih specialističnih pregledov ustne votline in zob pri belih dihurjih.
 
Cilj programa, ki ga izvajata Ambulanta za ptice, male sesalce in plazilce Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine in Oddelek za stomatologijo Klinike za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani je, da se bolje seznanimo z ustnimi boleznimi pri belih dihurjih in tem živalim zagotovimo zdravje zob in ustne votline. Bolezni zob in ustne votline namreč živali lahko povzročajo izjemno nelagodje in bolečino. Nekatere ustne bolezni pa so lahko tudi življenje ogrožajoče, predvsem če niso odkrite zgodaj. 
 
Natančno lahko ustno votlino dihurjev pregledamo ter zobe in čeljusti rentgensko slikamo le v kratki (15-minutni) splošni anesteziji. Če bo vaša žival torej potrebovala splošno anestezijo zaradi drugih pregledov, ali če zgolj želite pregled ustne votline vaše živali, je program odlična priložnost. Anestezijo bodo nadzorovali specialisti iz Ambulante za ptice, male sesalce in plazilce Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine (doc. dr. Joško Račnik, dr. vet. med., spec. med. ptic, malih sesalcev in plazilcev, Dipl. ECZM (Wildlife population health) in asist. dr. Marko Zadravec, dr. vet. med.), brezplačne preglede ustne votline pa bo opravila specialistka veterinarske stomatologije doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC. Ob pregledu bo pozornost posvečena zdravju dlesni oziroma parodontalni bolezni in poškodbam zob (zlomi) ter odkrivanju morebitnih novotvorb in drugih sprememb. Po opravljenem pregledu bo lastnik živali obveščen o izvidu pregleda s predlaganim planom morebitne nadaljnje diagnostike in zdravljenja. Nadaljnja diagnostika in zdravljenje v sam program nista vključeni. Podatki o živalih bodo lahko uporabljeni za namene študije.
 
Preglede bomo opravljali po dogovoru na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. Na številko 01/4779-251 pokličite v Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine, da se dogovorimo za termin. 
 
Hvala in lep pozdrav,

doc. dr. Joško Račnik, dr. vet. med., spec. med. ptic, malih sesalcev in plazilcev, Dipl. ECZM (Wildlife population health)
asist. dr. Marko Zadravec, dr. vet. med.
doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC

V študijo trenutno ne vključujemo novih pacientov. Z veseljem pa vam odgovorimo na vprašanja o izsledkih študije in svetujemo o vključitvi v druge tekoče študije.

Nadaljujte z branjem