Novice

Vse dobro v letu 2018 vam želimo K(K)MŽ-jevci!

Nataša Tozon, 20. decembra, 2017

Spoštovani!

Iztekajoče leto je bilo za nas v marsičem prelomno. Po letih vodenja klinike se s te funkcije poslavlja naša Alenka, ki bi se ji ob tej priliki zahvalila za njeno požrtvovalno in uspešno delo. Potrudila se bom, da bom doseženo nadgradila in skupaj z vsemi zaposlenimi kliniko še približala našim pacientom, njihovim skrbnikom in spoštovanim kolegom.

Z letošnjim letom smo bogatejši za težko pričakovani aparat za računalniško tomografijo – CT, ki nam omogoča celovitejšo obravnavo pacientov in je v sodobni diagnostiki nepogrešljiv. Poleg tega smo uspeli obnoviti večinoma dotrajane ambulante, ki nam tako ponujajo prijetnejše delovno okolje in pripomorejo k boljšemu počutju naših pacientov in njihovih spremljevalcev.

Kot običajno, smo se tudi letos najbolj posvečali študentom, z namenom, da bi bili že prvi dan po zaključku šolanja na svoji strokovni poti kar se da samostojni. Poleg naših študentov se je na kliniki strokovno usposabljalo še 10 tujih študentov iz 7 različnih držav. Njihove pohvalne ocene pomenijo, da smo na pravi poti in da naše prvo poslanstvo opravljamo zgledno. Dodatna znanja je pridobivalo tudi nekaj kolegov iz Slovenije in še več iz tujine. Poleg njih smo gostili tudi več učiteljev z drugih Veterinarskih fakultet.

Omeniti moramo tudi letošnjega nagrajenca Svetovnega združenja veterinarjev za male živali (WSAVA), prof. dr. Bojana Zorka, za njegov prispevek k razvoju veterinarske stroke (World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) Award for Meritorious Service 2017).

Leto 2017 je bilo tudi na področju raziskovanja bogato in uspešno. Med vidnejše dosežke preteklega leta po izboru Znanstveno-raziskovalnih svetov posameznih znanstvenih ved, ki delujejo znotraj ARRS, je bil na področju biotehniških ved med šestimi izbran tudi članek z naslovom: »Zdravljenje tumorjev pri psih z elektrokemoterapijo in genskim elektroprenosom« (Čemažar M, Ambrožič Augustin J, Pavlin D, Serša G, Poli A, Krhac Levačič A, Tesič N, Lampreht Tratar U, Rak M, Tozon N. Efficacy and safety of electrochemotherapy combined with peritumoral IL-12 gene electrotransfer of canine mast cell tumors. Vet Comp Oncol 2016). Izbrani dosežki so bili predstavljeni na dogodku Odlični v znanosti 2017 v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Odlični v znanosti je vsakoletni cikel javnosti odprtih dogodkov, ki jih organizira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS v okviru vseevropske Noči raziskovalcev (SciFe).

V novem letu nas čaka še nekaj pomembnih izzivov. Upamo, da nam bo uspela posodobitev kirurškega bloka in nadgradnja nekaterih delov opreme, vse v želji izboljšanja možnosti diagnostike in zdravljenja naših pacientov. Še naprej se bomo trudili z našimi študenti, v zadovoljstvo njih in vas, vseh tistih, ki jim bodo zagotavljali delo in njihov nadaljnji razvoj. Še naprej bomo naša znanja poglabljali z raziskovalnim delom, brez katerega ni napredka celotne stroke.

In verjamemo, da nas boste še naprej, čeprav z različnimi nameni, obiskovali na Kliniki za male živali, na Cesti v Mestni log 47 – 24 ur na dan, 365 dni v letu.

V imenu kolektiva KMŽ vam želim uspešno, z drobnimi radostmi polno leto 2018.

Predstojnica KMŽ
Prof. dr. Nataša Tozon

Nadaljujte z branjem