Novice

Zlomljeni zobje bolijo – tudi vašega psa!

Ana Nemec, 8. januarja, 2015

Pozdravljeni,
 
če imate psa (samčka ali samičko) z zlomljenim zobom, vas vabimo, da se vključite v klinično študijo, v kateri preučujemo bakterije, ki se naselijo v zlomljene zobe. Tako poskrbite za zdravje ustne votline vašega psa in privarčujete stroške za čiščenje zobnih oblog, saj vam to storitev v zahvalo podarimo. 
 
Zlomi zob so pri psih pogosti, izpostavljenost zobne pulpe (zobnega živca) pa vodi v okužbo, vnetje in odmrtje zobne pulpe ter v napredovali fazi bolezni v okužbo in vnetje v kosti ob vršku korenine zoba (več si lahko preberete tukaj). V študijo vključujemo zdrave pse, ki jih sicer rutinsko stomatološko zdravimo na Oddelku za stomatologijo Klinike za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete zaradi poškodb zob. Pse po ustaljenih protokolih najprej klinično pregledamo in anesteziramo ter opravimo pregled ustne votline in zob z rentgenskim slikanjem zob. Pred rutinskim zdravljenjem (čiščenjem zobnih oblog ter izdrtjem ali endodontskim zdravljenjem zlomljenega zoba) po uveljavljenih postopkih odvzamemo vzorce za mikrobiološko analizo. Za vašega psa ta kratek odvzem vzorcev ne predstavlja nikakršnega tveganja.  

Vašega psa bodo pregledali in zdravili vrhunski strokovnjaki – anestezijo bodo nadzorovale izkušene anestezistke, stomatološki poseg pa bo opravila doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC. Pišite na ana.nemec@vf.uni-lj.si ali pokličite na recepcijo Klinike na številko 01/4779-277, da se dogovorimo za termin na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani.
 
Hvala in lep pozdrav, 
doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC

V študijo trenutno ne vključujemo novih pacientov. Z veseljem pa vam odgovorimo na vprašanja o izsledkih študije in svetujemo o vključitvi v druge tekoče študije.

Nadaljujte z branjem