Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja

Zakaj so določena zdravila za ljudi nevarna za živali?

KMŽ, 27. avgusta, 2014

Med lastniki psov in na spletnih forumih krožijo informacije o toksičnosti nesteroidnih analgetikov (NSAID iz angl. non-steroidal anti-inflammatory drugs), kar je v večini primerov posledica nepravilne izbire zdravila ali odmerka in časa zdravljenja. Nesteroidni analgetiki so v rokah strokovnjaka odlično orožje v boju proti bolečini, pri nepravilni uporabi pa lahko hitro pride do hudih zapletov.

Na tržišču se nahaja vrsta nesteroidnih analgetikov za uporabo pri ljudeh, številne od njih lahko kupimo v lekarni brez recepta. Večina teh ima zelo ozek varnostni profil pri psu in mački ali pa sploh niso primerni za njih, poleg tega z uporabo teh zdravil kršimo zakonodajo, ki ureja promet z zdravili za uporabo v veterinarski medicini, saj je v Sloveniji za pse in mačke registriranih kar nekaj nesteroidnih analgetikov.

Za uporabo pri psih so registrirani naslednji nesteroidni analgetiki: 
  • karprofen (Rimadyl, Carprieve, Rycarfa), 
  • meloksikam (Loxicom, Metacam, Meloxidyl), 
  • robenakoksib (Onsior), 
  • firokoksib (Previcox),
  • mavakoksib (Trocoxil). 
Našteta zdravila uporabljamo za zdravljenje akutne ali kronične bolečine, zdravljenje lahko traja tudi več mesecev, če pes dobro prenaša zdravilo.

Mačke drugače presnavljajo nesteroidne analgetike kot psi in ljudje. Ker imajo omejeno količino encima glukuronil transferaza, ki v jetrih omogoča presnovo nesteroidnih analgetikov preko glukuronske konjugacije, niso sposobne presnoviti le-teh. Posledica je močno podaljšan razpolovni čas zdravila in kopičenje zdravila do toksičnega odmerka, če zdravilo odmerjamo na enak način kot pri psu ali človeku. Za uporabo pri mačkah sta registrirana le meloksikam (Loxicom, Metacam, Meloxidyl) in karprofen (Rimadyl, Carprieve, Rycarfa). Karprofen lahko uporabimo le v enkratnem odmerku, medtem ko meloksikam lahko uporabljamo tudi dlje časa ob upoštevanju previdnostnih ukrepov, kot so zmanjševanje odmerka in podaljševanje intervala med zaporednima odmerkoma. 

Zapomnimo si

Pri psih in mačkah NE uporabljamo nesteroidnih analgetikov registriranih za ljudi, saj jih ima večina zelo ozek varnostni profil ali pa so celo toksični za njih!

Nadaljujte z branjem