Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja

Analgetični obliž Durogesic: kako ga uporabljamo?

KMŽ, 27. avgusta, 2014

Durogesic je transdermalni obliž, ki vsebuje močan opioidni analgetik fentanil. Obliž zagotavlja analgezijo do tri dni pri psu in do šest dni pri mački. Če žival potrebuje dolgotrajnejše protibolečinsko zdravljenje, se obliž enostavno zamenja z novim po treh (pes) oziroma šestih dneh (mačka) po namestitvi prvega.

Večina živali protibolečinsko zdravljenje z Durogesic obližem odlično prenaša brez večjih neželenih učinkov. Najnevarnejši neželeni učinek je postopni zavor dihanja, živali dihajo počasneje in plitveje dokler povsem ne prenehajo dihati. Do tega bi lahko prišlo, če bi zdravilo predozirali in živali namestili obliž, ki vsebuje večjo količino analgetika kot je predpisano za težo živali. Zato sme obliž namestiti le veterinar, ki bo izbral vaši živali ustrezen obliž. Do predoziranja bi lahko prišlo tudi pri zaužitju obliža, ker bi se pri tem naenkrat sprostila večja količina fentanila iz obliža. Obliž običajno namestimo na steno prsnega koša za plečko, kjer ga živali težko dosežejo z gobcem, večinoma pa ga sploh ne opazijo. Če bi kljub temu žival zaužila obliž, se takoj zglasite pri veterinarju, ki bo živali nudil ustrezno zdravljenje (opioidni antagonist nalokson popolnoma izniči učinke Durogesica in prepreči zavor dihanja). Na naši kliniki je  prisoten veterinar 24 ur na dan, zato nas lahko pokličete na tel. Kako do nas in kontaktni podatki (v času dežurne službe pa 090 60 22) ali se osebno oglasite na kliniki. 

Paziti morate tudi, da z obližem ne pridejo v stik ljudje, še posebej ne otroci. V primeru, da bi oseba zaužila obliž ali si ga nalepila na kožo, prav tako kot pri živali, lahko pride do zavora dihanja. Obliž takoj odstranite s kože in ga prepognite kot knjigo tako, da se zlepi. TAKOJ poiščite nujno medicinsko pomoč in pokažite zdravniku obliž oziroma povejte, da je oseba zaužila oziroma imela na koži pritrjen obliž, ki vsebuje fentanil (Durogesic, na obližu je napisana tudi koncentracija oziroma hitrost sproščanja analgetika: 12, 25, 50, 75 ali 100 μg/h). 

 
Obliž po prenehanju učinkovanja praviloma odstrani veterinar, če pa boste to storili sami, ga odlepite s kože, prepognite tako, da se zlepi in ga zavrzite (v smeti ali straniščno školjko). Ob upoštevanju teh priporočil in navodil, ki vam jih bo dal veterinar ob namestitvi obliža, tveganja za kakršnekoli zaplete praktično ni.
Nadaljujte z branjem