Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja

Kdaj in kaj naj živali jedo pred in po operaciji?

Tanja Plavec, 3. maja, 2016

Zdravi psi in mačke naj bi bili na postu vsaj šest ur pred anestezijo, če je to mogoče. Vodo in bistro tekočino lahko dovolimo do dve uri pred anestezijo – to velja za večino posegov. Psi in mačke, ki so mlajši od osem tednov in tisti, ki tehtajo manj kot dva kg, naj ne bi bili na postu več kot eno do dve uri, saj so v večjem riziku za nastanek hipoglikemije. 

S postom bi radi preprečili aspiracijo želodčne vsebine, do katere pride zaradi gastroezofagealnega refluksa, bruhanja in/ali regurgitacije želodčne vsebine. Gastroezofagealni refluks se pojavi pri psih in mačkah v anesteziji pri 0 – 66 % primerov (regurgitacija je precej redkejša – pod 2 %), je pogostejši pri živalih z večjo kislostjo želodčne vsebine, pri abdominalnih posegih, kontrastnih študijah, daljši anesteziji in podaljšanem postu. Glede na primerjavo različnih tipov hrane, danih tri oziroma deset ur pred anestezijo, je za preventivo gastroezofagealnega refluksa primerno dati pol dnevnega obroka konzervirane hrane 3 ure pred anestezijo.

Psi in mačke niso posebej občutljivi za vplive anestezije na motiliteto GI trakta (za razliko od kuncev, konjev, prežvekovalcev in ljudi) in postoperativni ileus se zgodi dokaj redko. Pri ljudeh, kjer je pogostejši, se poleg medikamentozne terapije svetuje zgodnje enteralno hranjenje. Mi priporočamo hranjenje majhnega, lahkega obroka hrane ob prihodu živali domov (to je, ko je popolnoma zavestna in budna). Mlade in majhne živali nahranimo pred odpustom, hospitalizirane pa kakor hitro so pri zavesti.

Prispevek je bil objavljen v Zborniku referatov 29. simpozija o aktualnih boleznih malih živali, Portorož, 2016.

Nadaljujte z branjem