Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja

Paracetamol: zakaj ga pri mački ne uporabljamo?

KMŽ, 27. avgusta, 2014

Paracetamol ali acetaminofen je analgetik-antipiretik. Ne učinkuje protivnetno. Učinkovino najdemo v vrsti zdravil kot so Lekadol, Daleron, Panadol, Calpol itd. Vsa ta zdravila so registrirana le za uporabo pri ljudeh in so v prosti prodaji v lekarni (brez recepta). Že najmanjši odmerek paracetamola, ki ga damo dojenčku, je toksičen za mačko. Mačke se najpogosteje zastrupijo s paracetamolom, ker jim lastniki dobronamerno želijo olajšati bolečino ali omiliti znake infekcije zgornjih dihal pri t.i. felinem respiratornem kompleksu zgornjih dihal (FRC), kljub temu, da med boleznijo pri mački in prehladom pri človeku, razen nekaterih kliničnih znakov, ni nobene povezave.

Paracetamol se presnavlja v jetrih. Ker je pri mački omejena pot presnove preko glukuronske konjugacije, se paracetamol pri mački presnavlja na druge načine, to je s sulfacijo in oksidacijo. Pri tem nastanejo toksični presnovki, ki povzročijo methemoglobinemijo, nastanek Heinzovih telesc in denaturacijo eritrocitne membrane. 

Klinični znaki zastrupitve v prvih štirih urah po zaužitju paracetamola so progresivna cianoza (blede sivomodre sluznice), tahikardija, tahipnoa, dispnoa, apatičnost, bruhanje, neješčnost, obrazni edem in edem šap, srbež in hipotermija. Mačke so redkeje hipertermične. S preiskavo krvi in urina ugotovimo hematurijo, anemijo in hemolizo. Redkeje prisotni klinični znaki so ataksija, letargija, razširjene in neodzivne zenice, nistagmus, fotofobija, slinjenje, solzenje, napet trebuh, hiperestezija in trzanje. Kasneje, to je drugi do sedmi dan po zaužitju paracetamola, ugotovimo hemoglobinurijo, intravaskularno hemolizo, zlatenico in znake okvare jeter, poveča se aktivnost jetrnega encima alanin transaminaza ali ALT. Koma, krči, pljučni edem, jetrna nekroza in akutna poškodba ledvic so slabi prognostični  znaki. Smrt nastopi običajno dva do šest dni po zaužitju paracetamola.

Dekontaminacija do dve uri po zaužitju paracetamola vključuje gastrično lavažo ali prepiranje želodca, lahko tudi izzovemo bruhanje. Mački apliciramo antidot N-acetilcistein (zdravilo Fluimikan) v kombinaciji s C vitaminom, jo oksigeniramo in nudimo podporno tekočinsko terapijo. Izid zdravljenja je odvisen od odmerka in trajanja dajanja paracetamola ter od časa, ki je minil od zaužitja paracetamola do obiska pri veterinarju.
Nadaljujte z branjem