Članki

Klinična študija: kronična ledvična bolezen pri mačkah

Darja Pavlin, 9. januarja, 2017

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v sodelovanju s proizvajalcem veterinarske hrane Farmina načrtujemo novo klinično študijo, s katero bomo ocenjevali učinke ledvične diete pri mačkah s kronično ledvično boleznijo. V študijo bodo vključene mačke s kronično ledvično boleznijo 2. stopnje (to so živali s kreatininom med 140 in 250 µmol/l) in brez drugih sočasnih kroničnih bolezni (kot je na primer sladkorna bolezen, povečano delovanje ščitnice in podobno). Prav tako muce pred vključitvijo v raziskavo ne smejo že biti na kakršnikoli drugi ledvični dieti. 
 
Mucam, vključenim v raziskavo, bomo predpisali ledvično dieto proizvajalca Farmina, ki jo bodo morale jesti vsaj 2 meseca. V tem času jih bomo štirikrat pregledali ter odvzeli kri in urin za laboratorijske preiskave. Lastnike bomo o vseh izvidih sproti obveščali, poleg tega pa bodo lahko kadarkoli izstopili iz raziskave, če bodo presodili, da za njihovo žival predstavlja prevelik stres ali jim dieta ne odgovarja. Vsi pregledi, laboratorijske preiskave in dietna hrana bodo za lastnika živali seveda brezplačni.

Kam se lahko prijavim?

V kolikor bi želeli dodatne informacije ali bi želeli prijaviti vašo muco za sodelovanje v raziskavi, vas vljudno vabimo, da nas bodisi pokličete na telefonsko številko 01 4779 277 (Darja Pavlin) ali kontaktirate po elektronski pošti darja.pavlin@vf.uni-lj.si.
Nadaljujte z branjem