Članki

Ramenska displazija

Bojan Zorko, 27. avgusta, 2014

Ramenska displazija (ramenska ostteohondroza)

Osteohondroza ramenskega sklepa je relativno pogosta prirojena bolezen velikih pasem psov. Pogosti sinonimi za bolezensko stanje so : ramenska displazija, osteochondritis dissecans, OCD, osteohondroza glavice nadlaktnice. Najpogosteje prizadete pasme psov so: veliki švicarski planinski pes, labrador, zlati prinašalec, nemška doga, novofundlandec.
 
Ramenska osteohondroza je bolezen, ki prizadene hrustanec na glavici nadlaktnice, kar povzroča hujše bolečine, šepanje in vodi v razvoj kroničnega vnetja ramenskega sklepa. Razvije se že v prvem letu starosti in povzroča bolečine celo življenje.
Pri prizadetih živalih postane sklepni hrustanec tanjši, ni dovolj prekrvavljen, prične pokati in se končno odlušči od kosti. Prosti odluščeni del hrustanca se nahaja v sklepu in deluje kot tujek, obenem pa lahko potuje po različnih delih ramenskega sklepa. Zato je tak prost delec nujno operativno odstraniti. Brez ustreznega in pravočasnega zdravljenja se v sklepu razvijejo trajne osteoartrotične spremembe, ki povzročajo trajne bolečine in so neozdravljive.
 
Prvi znaki šepanja in bolečine se pri prizadetih živalih pojavijo med 5. in 10. mesecem starosti. Po nekaterih raziskavah je prizadetih med 4 in 5 % labradorjev in okoli 7% velikih švicarskih planinskih psov. Zato je pri teh pasmah ob vsaki tipični bolečini v področju ramena nujno rentgensko slikanje, ki je zelo zanesljiva metoda ugotavljanja bolezni.
 
Ker je bolezen dedna (faktor heritabilnosti je 0,40) jo zelo uspešno preprečujemo z obveznim rentgenskim slikanjem prizadetih pasem psov. Psi z ugotovljeno dedno hibo ne dobijo vzrejnega dovoljenja in bolezen se ne širi na potomce. Prizadete pse pa seveda ob ugotovitvi bolezni uspešno zdravimo. Rentgensko slikanje za ugotavljanje displazije za vzrejno dovoljenje, se opravlja po dovršeni starosti 1 leta, običajno istočasno s slikanjem kolkov in komolcev. Ker pa je operativno zdravljenje prizadetih živali najuspešnejše pri zelo mladih psih, priporočamo informativno slikanje prizadeti pasem pri 6 mesecih starosti.
 
Prispevek je informativne narave. V primeru težav z živaljo nujno kontaktirajte veterinarja.
Besedilo: Prof. dr. Bojan Zorko, dr. vet. med.
Fotografije: Arhiv KKMŽ
Nadaljujte z branjem