Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja

Pes in vožnja z avtomobilom

KMŽ, 26. avgusta, 2014

Psa navajajte na vožnjo z avtomobilom s krajšimi vožnjami, ki jih postopoma podaljšujete. Vsaka vožnja naj bo povezana s pozitivno izkušnjo, da jo bo pes dojel kot nekaj prijetnega in zabavnega. Na koncu poti naj psa čaka priboljšek, sprehod ali igra. 
Nekateri psi vožnje z avtomobilom ne prenašajo najbolje in se med vožnjo slinijo ali celo bruhajo. Kadar načrtujete daljše potovanje, se prej posvetujte z veterinarjem, ki bo psu predpisal zdravilo, ki bo težave omililo ali celo popolnoma preprečilo. Zelo učinkovite so tablete Cerenia (vsebujejo učinkovino maropitant), ki naj jih pes zaužije dve uri pred načrtovanim potovanjem. Pes vsaj eno uro pred dajanjem Cerenia tablet ne sme jesti hrane. Psa nikoli ne hranimo pred vožnjo, tudi če vožnjo dobro prenaša in mu ni slabo. Pred vožnjo ga vedno peljite na daljši sprehod, da opravi potrebo, se sprosti in umiri.

V poletnih mesecih se potovanju s psom izognite, če je le mogoče. Veliko psov, na presenečenje njihovih lastnikov, dobro prenaša njihovo odsotnost in brez težav preživi vašo odsotnost v varstvu sorodnikov ali prijateljev. Če res ne gre drugače, se na pot odpravite pozno zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj, ko so zunanje temperature še znosne. Avto mora biti obvezno klimatiziran, vendar pazite, da ne boste pretiravali z ohlajevanjem, saj so veliki temperaturni preskoki za psa neugodni. Pes med vožnjo ne sme moleti glave skozi okno, saj mu v glavo lahko priletijo tujki, ki ga poškodujejo, lahko pride tudi do vnetja oči ali sluhovodov.

Psa poleti oziroma pri zunanjih temperaturah višjih od 20°C nikoli NE puščajte v avtomobilu, čeprav če ste pustili odprta okna ali parkirali avto v senci. Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne nad 50°C in že nekaj minut izpostavljenosti vročini, je lahko za psa, zaprtega v avtu, življenjsko nevarno. Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko hipertermija ali toplotni udar nastopi že v 10 minutah.

Med vožnjo se večkrat ustavite in psu ponudite vodo. Pes naj se na kratko sprehodi, opravi potrebo in sprosti. Pes mora biti obvezno na povodcu, saj se v neznanem okolju lahko hitro zmede in vam pobegne, v najslabšem primeru pa povzroči prometno nesrečo in se pri tem poškoduje ali celo pogine.

Pes mora biti med vožnjo pripet oziroma zavarovan, da ne more motiti voznika. Vožnja v naročju, sploh pa na sovoznikovem sedežu je nevarna in ni dovoljena. Manjše pse je najvarneje prevažati v transportni kletki, večjega psa pa lahko prevažate tudi na zadnjih sedežih, pri čemer pes nosi posebno oprtnico, s katero ga pripnemo na varnostni pas.
Nadaljujte z branjem