Mačka Rubin in timom (masa v prsnem košu)
Blog

Pacient meseca: Mačka Rubin in timom (masa v prsnem košu)

Tanja Plavec, 1. maja, 2023

Pacient meseca februarja 2023 je mačka Rubin, pri kateri smo po intenzivni diagnostiki odstranili timom (masa v prsnem košu).

Rubin je 8 let stara mačka pasme Maine coon, ki je prvič prišla k veterinarju konec januarja zaradi oteženega dihanja in dihanja z odprtim gobčkom. Njena veterinarka je po kliničnem pregledu posumila na nabiranje tekočine v prsnem košu. Ko je to tekočino odstranila (punktirala), se je pokazala še vsaj 5 cm velika tvorba pred srcem. V takih primerih sta pri mačkah najbolj verjetni dve bolezni (novotvorbi), ki se zdravita na povsem različne načine. Ena teh novotvorb je limfom, ki ga zdravimo s kemoterapijo, druga je timom, ki ga zdravimo s kirurško odstranitvijo. Tako je bilo tudi pri Rubin potrebno ugotoviti, za katero od obeh novotvorb gre.

Diagnostični postopki

Analiza tekočine v prsnem košu in krvne preiskave niso pokazale ničesar specifičnega. S pomočjo računalniške tomografije ter rezultatov ultrazvočno vodene tanko- in debeloigelne biopsije tvorbe pa smo z veliko gotovostjo lahko predlagali kirurško zdravljenje. Zaradi velikosti mase in neposredne bližine velikih krvnih žil smo se pripravili tudi na možnost večjih krvavitev. Ker v Tačka daruje manjka mačjih krvodajalcev, je dovolj velikega mačkona s sabo pripeljala kar veterinarka, ki je Rubin k nam napotila (v slogi je moč).

Slika 2: Rentgenska slika prsnega koša, kjer pred srcem vidimo veliko tvorbo (obrobljena z rdečo), ki zavzema prostor, ki ga sicer zapolnjujejo pljuča (arhiv KMŽ)

Zdravljenje

Za odstranitev timomov (razen najmanjših) je potrebna sternotomija, kjer v prsni koš dostopamo preko prsnice. Dostop pri kirurgih ni preveč priljubljen, saj je zahteven in ima precej komplikacij, a pri Rubin zaradi velikosti novotvorbe nismo imeli izbire. Poseg je potekal brez zapletov in novotvorbo smo uspešno odstranili. Histološka preiskava celotnega vzorca je potrdila diagnozo timom in muca je bila na prvi rentgenski kontroli brez znakov bolezni.

Timus je majhen žlezni organ, ki se nahaja pred srcem. Služi kot rezervoar za proizvodnjo in zorenje limfocitov T, belih krvničk, ki sestavljajo pomemben del imunskega sistema telesa. Timom je tumor, ki izvira iz epitelija timusa (plast tkiva, ki pokriva timus). Timomi so redki tumorji pri mačkah, pri katerih se lahko pojavi paraneoplastični sindrom miastenija gravis. Ta povzroča hitro utrujenost določenih mišičnih skupin. K sreči pri Rubin tega sindroma ni bilo.

Epilog

Ker imajo timomi, ki ne vraščajo invazivno v sosednje strukture, zelo dobro prognozo, si lahko Rubin in lastniki že malo oddahnejo. Po precej intenzivnem mesecu se bomo predvidoma zdaj videvali redkeje, kar bo v veliko olajšanje predvsem za Rubin, ki nad nami ni bila preveč navdušena.

Naslovna fotografija: Miha Mohar

Nadaljujte z branjem