Pacient meseca: Runo
Blog

Pacient meseca: Runo in tumor na jetrih

Tanja Plavec, 3. maja, 2023

Pacient meseca marca 2023 je seniorček Runo, pri katerem smo odstranili velik tumor na jetrih.

Runo je 15 let star pasji mešanček, ki je prvič prišel k veterinarju zaradi krvaveče spremembe pod zadnjično odprtino. Zaradi le-te je bil napoten k nam. Lastniki so povedali, da manj jé, da je v zadnjem času shujšal, ter da več pije in več lula.

Pri kliničnem pregledu smo našli odprto, krvavečo, dober centimeter veliko spremembo pod zadnjično odprtino. Odkrili smo tudi zmerno povečano in trdo modo, manjšo tvorbo na ustnici in srčni šum. Zaradi vsega tega smo v nadaljevanju opravili laboratorijski pregled krvi, ultrazvočno preiskavo trebuha in kardiološki pregled.

Tako krvne preiskave z močno povišanimi jetrnimi encimi kot tudi ultrazvočni pregled, so nakazovali na prisotnost velike novotvorbe na jetrih. Po temeljitem pogovoru z lastniki smo s pomočjo računalniške tomografije določili natančen položaj in velikost novotvorbe na jetrih. To je podlaga za planiranje kirurškega posega na jetrih. V splošni anesteziji zaradi računalniške tomografije smo Runota še kastrirali. Odstranili smo tudi krvavečo tvorbo pod zadnjično odprtino ter tvorbo na ustnici in vse skupaj poslali na patohistološko preiskavo.

Ker so bili izidi računalniške tomografije ugodni (Slika 1), smo se odločili za odstranitev jetrne novotvorbe. Operacija je potekala hitro, izguba krvi je bila minimalna in Runo je bil že naslednji dan odpuščen v domačo oskrbo.

pacient meseca ct jetrni tumor

Slika 1: CT sliki v prečni in vzdolžni smeri, kjer vidimo velik tumor, ki izhaja iz jetrnega režnja (arhiv KMŽ)

Ob kontroli ob odstranitvi šivov so vrednosti močno povišanih jetrnih encimov že padle. Konec aprila so bile te vrednosti še boljše (Tabela 1).

Tabela 1: Rezultati preiskav krvi na dan prvega pregleda in 14 ter 50 dni po kirurškem posegu.

Zdaj, slaba dva meseca po odstranitvi jetrnega tumorja, se Runo počuti odlično. Ima precej boljši apetit (del tega je tudi posledica kastracije), precej manj pije. Včasih se celo jezi na lastnico, če ga pelje na prekratek sprehod.

Torej se je še enkrat pokazalo, da starost ni bolezen. Tudi velike novotvorbe je moč odstraniti z zelo dobrim uspehom. Moramo se pa zavedati, da ima kuža te starosti tudi spremljajoče bolezni. Te pa je potrebno upoštevati pri obravnavi in napovedovanju prognoze.

Naslovna fotografija: Edvard Rojc

Nadaljujte z branjem