z optimizmom vstopimo v 2023
Blog

Z optimizmom vstopimo v 2023

Nataša Tozon, 29. decembra, 2022

Kljub kar nekaj preprekam, smo tudi v letu 2022 KMŽ-jevci v svojem nemalokrat raztegnjenem delovnem času na prvo mesto postavljali vaše-naše živali. Trudili smo se, da ostanemo Klinika, ki jo z zaupanjem izberete za tisto, kjer želite obravnavo vašega psa ali muca v stiski.

Izobraževanje je naše poslanstvo

Ob zdravljenju živali ostaja poučevanje prihodnjih generacij veterinarjev, tako domačih kot tudi tujih, naše osnovno poslanstvo. Nič ni lepšega po času “dela na daljavo” kot njihova vrnitev v prostore klinike.

Ob vse večjem upadu zanimanja mladih diplomantov veterinarske medicine za klinično delo, kar je globalna težava in orisuje stresnost tega sicer tudi izpolnjujočega poklica, smo izjemno veseli, da smo na naš tretji razpis za usposabljanje mladih veterinarjev (angl. rotating internship) dobili kar 7 prijav iz Slovenije in tujine. To in odlične ocene, ki so jih v preteklih dveh letih naši pripravniki ob koncu usposabljanja dali o programu, kažejo, da smo na pravi poti pri vzgoji mladih kliničnih sodelavcev.

Prav tako smo izjemno zadovoljni z napredovanjem specialističnega usposabljanja po programu mednarodne specializacije. Tega trenutno sicer ponujamo samo na področju veterinarske stomatologije, kjer pa je naš prvi specializant Robert Marx s pohvalo napredoval v 2. letnik, z novim letom pa prične s svojim programom tudi drugi specializant Luka Šparaš. Tako boste na našem stomatološkem oddelku srečevali vedno več novih obrazov – rast in razvoj naših oddelkov ter zadovoljstvo vas, naših strank, so nam v ponos, dajejo nam zagon in vero v to, da kar delamo, delamo dobro in s srcem.

In da ne bi ostali le pri »eni« uradni specialnosti, predvsem mlajše sodelavce vzpodbujamo k specialističnemu študiju. Tako se trenutno za področje onkologije na Univerzi v Edinburgu usposablja dr. Nina Milevoj, v Fitzpatrick referrals pa se na specialnem pripravništvu iz nevrologije in nevrokirurgije usposablja kolegica Manica Ipavec. Obema želimo, da se z obilico znanja čim prej vrneta v našo ekipo in prevzameta vodenje svojih specialnosti tako v kliničnem, kot tudi pedagoškem smislu.

Odgovornost čutimo tudi do izobraževanja naših diplomantov, ki so že v klinični praksi. Zato ponujamo tudi številna podiplomska izobraževanja. Vsak torek zjutraj se na spletu dobimo na “journal club-u”, kjer večinoma spremljamo nove znanstvene raziskave in dosežke na področju veterinarske medicine (sledite nam lahko tudi na Podkastu Veterinarske fakultete). Vpeti smo tudi v program strokovnega izpopolnjevanja s področja malih živali, kolegom pa omogočamo tudi individualne izobraževalne obiske na vseh oddelkih naše KMŽ. Srečamo pa se tudi, ko predavamo na različnih kongresih in strokovnih srečanjih doma in v tujini.

Čeprav smo kot izobraževalna ustanova v omejenem obsegu financirani iz javnih sredstev za področje poučevanja in raziskovanja, pa večino kliničnega dela – zdravljenja vaših živali – opravimo po načelih prostega trga. Zato bomo zaradi globalnega višanja stroškov s 1. januarjem 2023 morali na KMŽ po več letih naše storitve podražiti za 20 – 30 %.

Bliža se tudi začetek že dolgo obljubljene gradnje nove Veterinarske fakultete, kjer si obetamo sodobnejšo kliniko, ki bo omogočala boljše delovne pogoje in nudila prijetnejši sprejem vas in vaših živalskih družinskih članov. Izgradnja je predvidena do leta 2025, ampak, saj čas hitro teče.

Izjemno veseli smo tudi vseh vaših pohval – v besedi, pogledu ali stisku rok. Seveda pa resno obravnavamo tudi vaše pritožbe; dajejo nam priložnost, da razmislimo o svojih pristopih in izboljšamo naše delo, obravnavo vaših živali in komunikacijo z vami.

Naša strokovna ekipa

Na KMŽ srečate 28 redno in 8 pogodbeno zaposlenih doktorjev veterinarske medicine. Ponosni smo tudi na naša mlada raziskovalca Matica Pavlico in Martino Cimerman, ki poleg zahtevnega doktorskega usposabljanja in raziskovanja, sodelujeta tudi pri kliničnem delu.

A mi vsi ne bi zmogli brez naših 10 veterinarskih in 2 laboratorijskih tehnikov – brez njih ni dobrega in učinkovitega kliničnega dela. Ker za 24 urno delo, vse dni v letu, zmanjka »rok«, imamo tudi krasno ekipo študentov veterine, ki so nam po zaključenem izobraževanju v pomoč pri kliničnem delu, da pomagajo zapolniti vrzeli.

Raziskovalno delo

Zaposleni na KMŽ smo vključeni tudi v dve programski skupini, 2 temeljna raziskovalna projekta ter številne druge, manjše, a prav tako pomembne projekte. Da delamo dobro, se kaže v številu in odmevnosti objavljenih znanstvenih člankov v najodličnejših znanstvenih in strokovnih revijah.

Želja biti boljši, najboljši in biti zgled, nas bo spremljala tudi v prihodnjem letu in verjamemo, da vas ne bomo razočarali. Trudili se bomo, da vam bomo v pomoč, pa tudi oporo, ko nas boste potrebovali. Kljub temu vam v letu 2023 želimo, da bi bili vaši štirinožni prijatelji čim bolj zdravi.

V imenu ekipe KMŽ,
predstojnica prof. dr. Nataša Tozon

Nadaljujte z branjem